In de schijnwerper

Op de pagina presenteren we het hoe en waarom. Voor meer informatie wijs: op
foto 1: Terug Naar De Basis
foto 2: Reductie stoken
foto 3: Nuka glazuur
foto 4: Gebruiksgoed
foto 5: Tweede kans keramiek
foto 6: Huwelijksbootjes
foto 7: Groot werk
foto 8: Beschilderd keramiek
foto 9: over mezelf

1. Terug Naar De Basis

Na 38 jaar keramiek hielden we ons bezig met veel activiteiten zoals de Keramiektuin en workshops. Dat nam teveel werktijd, zodat er te weinig leef tijd over bleef.
In 2018 hebben we besloten om terug te gaan naar de basis en alle activiteiten af te stoten op 1 na namelijk het maken van keramiek. Zoals we dat in 1987 ook deden.

2. Reductie stoken

Ons werk wordt gestookt in een grote gasoven. Door de zuurstofkraan aan het eind van het stookproces bijna dicht te draaien komt er te weinig zuurstof in de oven. Dat verandert het glazuur. De kleur wordt ruiger, wilder. Deze verandering door het stoken fascineert ons nog steeds.

3. Nuka glazuur

Ook met glazuren willen we terug naar de basis. De afgebeelde Nuka glazuur bestaat uit het overgrote deel uit as uit onze houtkachel. Door de reductiestook ontstaat een prachtige wilde glazuur. Hij doet denken aan oude Japanse glazuren.

4. Gebruiksgoed

Het eerste werk wat we maakten in 1980 was gebruiksgoed. Dat doen we nog steeds. We stoken het op 1280 graden zodat het sterk en duurzaam wordt. Het kan in de afwasmachine en tegen een stootje. Ons werk kenmerkt zich door een authentieke vormgeving. Meestal wordt de voet vrijgehouden zodat het verschil te zien is tussen de scherf en de glazuur.

5. Tweede kans keramiek

We vinden af en toe gaaf gebruikt keramiek. Vervolgens beschilderen we het en gaat het opnieuw de oven in. Het Keramiek krijgt daardoor een nieuwe look. Klaar voor een tweede leven.

6. Huwelijksbootjes

We hebben boten en bootjes in allerlei maten en soorten gemaakt. Onze laatste serie zijn huwelijksbootjes. In vrolijke kleuren staan ze symbool voor de reis die gezamenlijk wordt ondernomen.

7. Groot werk

Groot werk heeft ons altijd uitgedaagd. Zeker na verloop van tijd als je de klei leert beheersen. Vooral bustes van sterke vrouwen.

8. Beschilderd keramiek

Veel keramiek beschilderen we. Kop en schotels krijgen een eigen look. Prinsjes en prinsesjes hun eigen kleur. Papbordjes een tekst en tekening. Zo is er nog veel meer.

9. Over mezelf

Ben 40 jaar actief in de keramiek. Vanaf 2019 woon en werk ik weer op Kelders 5 in Leeuwarden.